Toprak Verimini Artırmanın Yolları

Toprak Verimini Artırmanın Yolları
Tarımda verimliliği arttırmak oldukça önemli ve zor bir iştir. Pek çok unsur içerirken çeşitli etkenlerden de değişkenlik gösterebilir. Peki, verimli topraklara sahip olmanın yolları nelerdir ?
 
Toprak, tarımsal üretimde oldukça önemli bir unsurdur. Verimli olarak adlandırabileceğimiz topraklardan kalite ve verim olarak istenen noktalarda ürün elde edilebileceği herkes tarafından bilinmektedir. Zaman içerisinde tarlamızdan istediğimiz veya beklediğimiz verimi alma noktasında sıkıntılar ile karşılaşıyorsak yapmış olduğumuz gübreleme,ilaçlama ve sulama işlerini tekrar gözden geçirmemiz gereklidir.
 
Öncelikle kıraç alanlarda ve yağışın az olduğu yerlerde ekim nöbetine uyulmalıdır. Nadas uygulamasında toprağımızı 1 yıllığına dinlenmeye almak önemlidir. Bu durum bir yıl sonraki üretime verim olarak yansıyacaktır. Eğer sulama imkanımız var ise seçeneklerimiz de çoğalmaktadır. Aynı bitkinin ard arda ekilmesi toprağın belirli bir derinliğindeki bitki besin maddelerini kullanmayı teşvik edici bir durumdur. 
 
Bitki artıklarının yakılması önlemeliyiz. Hasat ettiğimiz ürünün artıklarının toprağa uygun şekilde ve uygun zamanda karıştırarak çürümeleri sağlanmalıdır. Bu işlem toprağımıza organik madde ve bitki besin maddesi kazandıracağı gibi bir sonraki ürünü ekme döneminde de bizlere temiz bir ekim yatağı sunacaktır.
 
Erozyona karşı mutlaka önlem alınmalıdır. Buğday sap ve artıklarını arazimizde bırakarak oluşabilecek rüzgar erozyonuna karşı tedbirimizi almış oluruz. Eğer arazimiz meyilli ise meyil istikametinde toprak işlemeden kaçınmalıyız. Meyile dik olarak toprak işlemeyi yapmak oluşabilecek şiddetli yağış durumlarında toprağımızın taşınmasını önleyecektir.
 
Tarla işlemi trafiğini mümkün olduğunca azaltın. Gereksiz ve zamanında yapılmayan toprak işleme faydadan çok zarar yaratacaktır. Toprağı devirerek işleyen alet ve makinelerde kaçınmalıyız. Ayrıca, toprağımızı mümkün olduğunca yırtarak işleyen alet ve makineleri kullanmayı tercih etmeliyiz. 
 
Hiç bir zaman gereğinden fazla gübre kullanmamalıyız. Gereğinden fazla gübre kullanmak faydadan çok zarar getirecektir. Toprak pH dengesini fazla gübreleme sonucu etkilemeniz toprağı yakabilir ve zarar verebilir.
 
Ekim ve dikim zamanlaması doğru yapılmalıdır. Zamansız yapılan ekim işlemleri toprağa fayda sağlamaz aksine zarar verir.